• terugronde start zoals heenronde begon, Koninckshof profiteert

  Het belang van de eerste wedstrijd van de terugronde diende niet onderstreept te worden. Na een gelijkspel in de openingswestrijd en de sterke prestatie van beide teams in de 1ste competitiehelft, was een thriller in de maak. En dat werd het ook. Gouden Leeuw is in vele zaken te vergelijken met VK Volksunie. Een sterk geheel, enkele goede spelers en overschot aan goesting en vechtlust. Op een al bij al redelijk, toch zwaar speelveld probeerden beide teams toch voetballend het laken naar zich toe te trekken. De thuisploeg, Volksunie, kon beslag leggen op de bal, maar echt gevaarlijk konden we de pogingen van de thuisploeg niet noemen. Een eerste tegenprik van de bezoekers was wel meteen goed voor de openingsscore. Volksunie incasseerde, maar had vertrouwen. De kansen werden iets gevaarlijker, doch de tegenstander verontrusten was er alsnog niet bij. Ook toen de tegenstander na hun tweede aanval succesvol bleek te zijn, was er geen sprake van overhaasting bij Volksunie. Hoewel na een slordige twintig minuten de 0-2 op het bord stond, bleef de thuisploeg geloven in de manier waarop Gouden Leeuw werd aangepakt. In het slotkwartier van de eerste helft begon Volksunie de cruciale duels te winnen, kon het enkele keren van flank wisselen en had Karel de aansluitingstreffer kunne scoren. Zijn lob, na een uitstekende lopactie, ging net over. Toch kreeg Volksunie nog voor rust wat het verdiende: Een onrechtstreekse vrije trap werd door specialist Timmy keihard in doel gekegeld. Een welgekomen opsteker enkele minuten voor de rust. In de tweede helft werd Pieter ingebracht en dat zou Gouden Leeuw geweten hebben. Op een twintigtal minuten tijd boog hij de achterstand om in een 3-2 voorsprong. De bezoekers waren nergens meer. Een bal op de helft van Volksunie was een zeldzaamheid, maar de voorsprong had voor de thuisploeg een mentale ommezwaai. De druk werd minder en de bezoekers kregen kans om terug in de wedstrijd te komen. Een cruciale, doch inherent aan het voetbal, fout. Bij de eerste mogelijkheid voor de bezoekers was het alweer prijs. 3-3 en nog een dik kwartier voor de boeg. Beide ploegen troffen nog eens het doelhout, zodat de winst voor elk van de teams had gekund. De gelijke stand werd vooral bij Gouden Leeuw als de juiste uitslag bestempeld, Volksunie wist dat er meer in zat en dat misschien ook wel verdiende. Uiteraard ben ik niet vrij van enige vorm van subjectiviteit, maar ik vermoed dat ook op de site van Gouden Leeuw het een en ander verbloemd zal worden.

 • VK VOLKSUNIE 2013 - 2014

  VU.JPG

 • Eerste seizoensnederlaag is een feit

  De laatste wedstrijd van de heenronde was tegen Bondgalm. Volksunie had nog geen wedstrijd verloren dit jaar en dat motiveert uiteraard elke tegenstander. Toch was er geen reden tot ongerustheid, want enkele maanden eerder konden we Bondgalm kloppen in de bekercompetitie. Toch bleek al vlug dat Volksunie geen begenadigde dag zou kennen. Slordig in de opbouw, veel hoge ballen richting spits en weinig creativiteit om de stugge verdediging van de thuisploeg te verontrusten. De beste kans was voor Hans, die alleen voor doel, op de keeper besloot. Bondgalm kreeg ook een mooie moegelijkheid, maar een ultieme parade van Bob hield de nul op het bord. Voorlopig toch, want op het half uur wist Bondgalm te scoren na een kopbal, die over Bob binnen vloog. Volksunie had dit seizoen al meer dan eens een achterstand opgehaald en was vastbesloten om nog voor de rust gelijk te maken. Een schot van Patrick ging rakelings voorlangs en ook Hans probeerde het enkel keren uit de draai, maar de doelman had weinig moeite met deze pogingen. Toch ging ook hij in de fout na een harde vrije trap van Timmy. De 1-1 was een feit!

  Na een verwittiging bij aanvang van de tweede helft, was het al vlug prijs voor de thuisploeg. Toen even later een geweldige volley ook in Bob's netten verdween, was de wedstrijd gespeeld. Misschien had Karel nieuw leven in de wedstrijd kunnen brengen, maar hij miste van dichtbij. Uiteraard ging Volksunie met de moed der wanhoop spelen, maar liep zo nog op een snedige counter. De 4-1 eindstand was misschien overdreven, maar het niveau van Volksunie bleef ondermaats. De nederlaag was een feit, maar het nieuws dat ook Koninckshof onderuit ging milderde de ontgoocheling. Hoewel, met een voorsprong van 7 punten de terugronde aanvatten zou mooi geweest zijn.

  Nu zijn het er nog 4 en met volgende week Gouden Leeuw op bezoek verwacht de coach een partij op het scherp van de snee. Ik wens iedereen een gezellig samenzijn met vrienden of familie deze week, laat het kerstmaal smaken, maar donderdag is er training. De trainer gaat zich deze week bezinnen over afgelopen wedstrijd en wat komen gaat. Hij trekt er even op uit en zal zo donderdag niet van de partij zijn. Zondag uiteraard wel en hoopt van u hetzelfde!

 • Volksunie loopt 3 punten extra uit

  Zondag ontvingen we Cado. Uit de scouting was gebleken dat de stekenaren dikwijls krap in manschappen staan, maar daarom niet met lege handen naar huis gingen. Opletten geblazen, want de nr 5 uit de competitie staat meestal garant voor attractieve wedstrijden. Spanning verzekerd dus! De coach was reeds enkele weken bezig met het belang van deze wedstrijd en het deed hem zichtbaar deugd het strijdvaardige team van weleer te aanschouwen in de openingsfase van de wedstrijd. Hoge pressing, winnende duels centraal en dan er af en toe gepast doorsnijden. Niet dat Cado volledig onmondig was, maar het voelde toch aan alsof de thuisploeg in het voordeel was. Dat resulteerde na een twintigtal minuten in de openingstreffer. Een alweer sterk spelende Wouter stuurde vanop rechts een strakke bal richting overzijde. Luc was zijn tegenstander meester en scoorde de 1-0. Nog voor de rust wist Hans eveneens zijn doelpuntje mee te graaien. De fel geteisterde en geprikkelde spits wist na het gebruikelijke gekap en geslalom de 2-0 op het bord te zetten. Wat haden de bezoekers toe al klaargespeeld? Een schot voorlangs uit de volley, 2x moest Bob een haalbare bal stoppen en voor de rest stuitten zij telkens op een uitmuntende mandekking. Het zeldzame slippertje werd vakkundig opgekuist door Pieter DM. De coach was tijdens de pauze zeer tevreden over het geleverde spel en besloot minimaal te wisselen. Ook na de rust stond Cado tegen een stevig blok en moest de tegenstoten van Volksunie ondergaan. De 3-0 zat er dan ook aan te komen toen een oprukkende Karel Luc's tweede treffer kon aanbieden. Een goal uit het boekje en dat streelt het ego van de coach! Het werd ook nog 4-0. Andy legde vanop geruime afstand aan en dwong de bezoekende doelman tot een niet al te goede ingreep. De bal kaatste tegen de lat en de al of niet in buitenspelstaande Hans scoorde rustig zijn tweede treffer. 5 minuten voor tijd wist Cado, tegen 10 man, de eerrredder te scoren. De technisch begaafde Arun nam een corner vol op de slof en liet Bob kansloos. Toch waren de drie punten verdiend voor de thuisploeg dat met deze zege aan de leiding blijft.

  Na enkele porties geestrijke dranken sijpelde het nieuws binnen van de nederlaag van Koninckshof tegen Heibos en het puntenverlies van de eerste 8 ploegen in de klassering. Uiteraard werd deze informatie op nog meer geestrijke dranken onthaald. Toch was het meest positieve nieuws de manier waarop Volksunie deze week partij gaf. De coach zag opnieuw de beleving van een maand eerder en de 4 doelpunten waren een opsteker, doch... geen verrassing voor degenen die donderdag op training waren. Trainen helpt dus en daarom deze warme, doch welgemeende smeekbede om donderdag van de partij te zijn. 1 ding is zeker, de coach verzorgt donderdag de catering. Op het menu: pekelharing op een bedje van rauwkost, met rode bietjes als rode draad.

  Rest mij enkel nog afspraak te maken voor volgende week. Dan nemen we het op tegen Bondgalm en ook dan zal er met overgave gespeeld (moeten) worden.

 • zuinige zege Volksunie

  Zondag stond de wedstrijd tegen Pulsh op het programma. Dit jeugdig elftal kent dit jaar hun debuut in de eerste afdeling en betaalt daar blijkbaar leergeld voor. Momenteel staan ze op de laatste plaats, maar vermits Volksunie procentueel meer punten verliest tegen de laatste drie ploegen uit het klassement, dan tegen al de rest, kon de wedstrijd wel eens een moeilijk te omzeilen klip zijn. Temeer omdat de goede vorm van Volksunie reeds enkele weken zoek blijkt te zijn. Wat in de eerste maanden als vanzelf ging, blijkt vandaag een hele opgave. Ook zondag haalde Volksunie op het plein van Pulsh zelden of nooit het gewenste niveau. Volksunie kwam via Hans en Roel op een 0-2 voorsprong bij de rust. De thuisploeg kon zelden dreigen, maar 1 poging strandde op de lat. Na de rust was het vooral Volksunie dat de match domineerde en kansen kreeg. De scheids keurde, om een tot op heden onbekende reden, nog een doelpunt af voor geel zwart en een poging of drie strandde naast of op de doelman. De thuisploeg mikte net als in de eerste helft alweer op het doelhout, maar kreeg even later toch de verdiende treffer. Met deze stand is het natuurlijk altijd spannend, maar Volksunie kon eerder makkelijk standhouden in het slot.

  Met alweer een driepunter blijft Volksunie op kop, maar iedereen beseft dat het vanaf volgende week veel beter zal moeten. Zondag mogen we Cado verwelkomen en dat is de afgelopen jaren dikwijls een spannend treffen gebleken. Tot dan! 

 • Volksunie haalt driepunter na bloedstollende thriller

  Het was alweer enige tijd geleden dat Volksunie aan de bak moest voor een wedstrijd met inzet. En inzet is er altijd nodig tegen de ploeg die we de afgelopen decennia het meest bekampten: Bospark! Na de bekerwedstrijd van enkele weken eerder, waren de geel zwarten eigenlijk gerust op een goede afloop, maar met Bospark weet je nooit! En zo bleek, want wie dacht dat Bospark een dood vogeltje was, kwam zondag toch bedrogen uit. De bezoekers trokken van bij aanvang de wedstrijd naar zich toe en lieten Volksunie niet toe in hun spel te komen. Bospark kreeg na het openingskwartier enkele mogelijkheden om de score te openen, maar verzuimde telkens de aanvallen af te ronden. Op het half uur was het dan toch raak. De verdiende voorsprong kwam er na een mooi schot uit de tweede lijn dat thuisdoelman Bob kansloos liet. Met nog een bal op de lat en Pieter D.M. die de bal op de lijn kon keren, was een grotere voorsprong mogelijk. Volksunie had slechts enkele keren schuchter kunnen dreigen via Karel, die de bal op de keeper besloot en Luc, die zijn poging op de paal zag stranden. 0-1 aan de rust en zoals gezegd was vooral Volksunie blij dat ze nog in de wedstrijd zaten.

  De thuisploeg kwam alleszins vastberaden uit de kleedkamer en mede omdat Bospark besloot de krappe voorsprong te verdedigen, kon geel zwart dreigen. Vooral een wederoptredende Hans had moeten scoren, maar mist duidelijk nog matchritme. Toch kon Volksunie via een mooie vrije trap van Timmy gelijk maken. Het heilig vuur was nu volledig terug bij Volksunie en het was niet lang wachten eer de voorsprong een feit was. Na een lijf aan lijf gevecht wist Hans de bal voor het doel te brengen alwaar een goed geplaatste Patrick makkelijk wist te scoren. Volksunie leek alles onder controle te hebben, maar dankzij onze eigenste publieksspeler nr1 wist Bospark een vrije trap te versieren op een niet onaardige plaats. Net als een seizoen geleden wist Bospark vanop die plaats Bob te verschalken. 2-2 met nog een kwartier voor de boeg. Beide ploegen kregen nog kansen, Pieter D.M. diende zijn doelman nogmaals te redden door een bal van de lijn te keren, maar het was Volksunie dat via een koelbloedige Roel de winst thuis kon houden. Zo blijft Volksunie de rangschikking aanvoeren, maar de hete adem van Koninckshof (0-5 winst op de globeshotters) blijft Volksunie onder druk zetten.

  Uiteraard was de coach tevreden met de drie punten, de manier waarop was minder. Vooral de eerste helft leek nergens op en dat stemt toch tot nadenken. Voor het eerst dit seizoen kwamen we niet tot genoeg kansen en werden we in het midden weggespeeld. Misschien ook wel de verdienste van een sterk Bospark, dat deze keer wel met een hechte ploeg aantrad.

  Volgende week staat rode lantaarn Pulsh op het programma. Blijkbaar spelen zij op Nieuwkerken. Tot dan!